Nieuws

Nieuwe maatregelen voor aanvullende bescherming van online spelers per 1 oktober 2024

Vanaf 1 oktober 2024 treden verschillende nieuwe maatregelen in werking. Met deze maatregelen bieden vergunde aanbieders van online kansspelspelen hun spelers aanvullende bescherming tegen mogelijke risico’s van online kansspelen. Zo treedt het tweede deel van de Beleidsregel verantwoord spelen in werking. Deze Beleidsregel voorziet in verduidelijking van de regels rondom (real time) monitoring van speelgedrag, het interveniëren bij risicovol speelgedrag en een drempelwaarde voor stortingen. Als een speler netto meer stort dan de drempelwaarde van € 700,- (of € 300,- voor jongvolwassenen), worden nieuwe stortingen geblokkeerd tot het einde van de kalendermaand. Daarnaast onderzoekt een aanbieder of de draagkracht van de speler voldoende is om het stortgedrag te verantwoorden. 

Verhoging kansspelbelasting is onverantwoorde gok

De gereguleerde kansspelsector (vertegenwoordigd door brancheorganisaties NOGA, VAN Kansspelen en VNLOK) reageert met grote zorg op het kabinetsvoornemen om de kansspelbelasting te verhogen van 30,5% naar 34,2% in 2025, naar uiteindelijk 37,8% in 2026. Gelet op de gefaseerde invoering toont het kabinet enige erkenning voor de risico’s op averechtse effecten voor de doelstellingen van het kansspelbeleid en de schatkist, maar neemt de zorgen over het voortbestaan van het gereguleerde kansspelaanbod niet weg. Dit onderstreept de noodzaak om de effecten van de kansspelbelasting, in samenhang met andere aangekondigde beleidswijzigingen, lopende evaluaties en eerdere parlementaire besluiten meer fundamenteel en zorgvuldiger in kaart te brengen. 

Minder overtredingen van de Reclamecode Online Kansspelen

In 2023 heeft de Reclame Code Commissie (RCC) vijf beslissingen genomen naar aanleiding van klachten over online kansspelreclame. Dit leidde tot vier afwijzingen en één toewijzing. Tegen deze toewijzing is beroep ingesteld.  Het College van Beroep heeft de toewijzing vernietigd. In 2022 werden nog tien beslissingen genomen. Zes daarvan werden afgewezen en vier toegewezen. Dit blijkt uit het jaarverslag 2023 van de Stichting Reclame Code.

Strengere kansspelwetgeving drijft risicospelers naar illegale goksites

Bijna de helft van de risicospelers is niet bereid om een bewijs van inkomsten te tonen om online te kunnen gokken. Deze spelers geven aan over te stappen naar een illegale goksite. Dat geldt ook voor risicospelers die hun speellimiet bereiken: ruim 40% geeft aan over te stappen naar een aanbieder waar zij geen limiet hoeven in te stellen. Dit zijn enkele opvallende conclusies uit de Online Kansspel Barometer 2024, het onderzoek van IPSOS I&O naar ontwikkelingen in de Nederlandse online kansspelmarkt. 

Onderzoek: Illegale aanbieders laten minderjarigen zonder beperkingen gokken

Minderjarigen kunnen zonder beperkingen gokken bij illegale online kansspelaanbieders. Dat blijkt uit onderzoek naar de beschikbaarheid van illegaal online kansspelaanbod voor Nederlandse minderjarigen. Uit de onderzochte cases blijkt onder meer dat het mogelijk is om zonder ID-identificatie bij een illegaal casino een account aan te maken, stortingen te doen en te spelen. Het is daarnaast mogelijk om stortingen te doen met een jongerenrekening van een Nederlandse bank of anoniem met cryptovaluta. Al deze zaken zijn streng verboden volgens de Nederlandse wetgeving en niet mogelijk bij legale online aanbieders met een vergunning. 

Cijfers laten effecten zien van regulering online kansspelen

De branchevereniging voor Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders (VNLOK) ziet dat het reguleren van online kansspelen effect heeft en bijdraagt aan een veilig en verantwoord online kansspelaanbod. De VNLOK zegt dit in reactie op de vandaag verschenen Monitoringsrapportage online kansspelen (Voorjaar 2024) van de Kansspelautoriteit (Ksa). Uit de cijfers blijkt dat de groei van de markt voor legale online kansspelen inmiddels afvlakt. De groei in Nederland blijft achter bij andere landen. 

Legale online kansspelaanbieders winnen terrein, maar harde aanpak illegale aanbieders en advertentienetwerken noodzakelijk

De branchevereniging voor Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders (VNLOK) doet een oproep aan de Tweede Kamer en aan minister Weerwind voor Rechtsbescherming om bij het bespreken van de ontwikkelingen op de online kansspelmarkt in het Commissiedebat van 7 maart meer aandacht te besteden aan het verder terugdringen van het illegale aanbod van online kansspelen dat nog steeds eenvoudig bereikbaar is voor Nederlandse spelers. De Kansspelautoriteit (Ksa) pakt illegale aanbieders aan, maar er moet meer gebeuren om Nederlanders te beschermen tegen illegale aanbieders. Het opleggen van (hoge) boetes is niet voldoende. Ze moeten ook geïnd worden. Ook moeten bedrijven, zoals advertentienetwerken die illegale aanbieders toelaten, veel harder worden aangepakt.

GEGEVENS VNLOK

© VNLOK, 2024

Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV DEN HAAG

KvK-nummer 83864059

Property-1donker-1

SOCIALS