Maandag heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) de monitoringsrapportage online kansspelen voorjaar 2025 gepubliceerd. Branchevereniging Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders (VNLOK) ziet hierin zowel positieve als zorgwekkende ontwikkelingen. Hoewel het aantal spelers op de legale markt stabiel blijft, blijkt uit de nieuwste cijfers dat de financiële omvang van de illegale markt fors is toegenomen. Dat is een risico voor kwetsbare spelers, die buiten het bereik van toezicht en bescherming vallen.

Meer omzet naar illegaal aanbod

Volgens de vernieuwde schatting van de Ksa, gebaseerd op zoekvolumes naar illegale aanbieders, is de kanalisatiegraad in termen van brutospelresultaat (BSR) gedaald naar gemiddeld 50 procent in de tweede helft van 2024. De andere helft van het ingezette geld belandt bij illegale aanbieders. Een half jaar eerder werd dit nog geschat op 58 procent.

Helma Lodders, voorzitter van VNLOK: “Dat 91 procent van de spelers uitsluitend bij legale aanbieders speelt, is bemoedigend. Maar het feit dat de omzet van de illegale markt zo hard groeit, betekent dat spelers die veel geld inzetten, vaker buiten het gereguleerde aanbod opereren. Dat is zorgwekkend, want juist deze spelers lopen meer risico op gokproblematiek.”

Nieuwe regels tonen effect, maar kennen keerzijde

Sinds 1 oktober 2024 gelden de Beleidsregel Verantwoord Spelen en de Regeling Speellimieten en Bewuster Speelgedrag. Deze maatregelen lijken effect te hebben: het aantal accounts met een verlies boven de 1.000 euro per maand daalde van 4 procent naar 1,2 procent. Ook het gemiddelde verlies per account daalde van 113 naar 83 euro per maand​.

VNLOK ziet dit als een belangrijke stap vooruit. Tegelijk roept het de vraag op waar de spelers met hogere verliezen zijn gebleven. Lodders: “De cijfers wijzen erop dat deze groep deels is uitgeweken naar het illegale aanbod. Daarmee verschuift het probleem in plaats van dat het wordt opgelost. Monitoring en handhaving moeten dus mee bewegen met het gedrag van spelers.”

Jongvolwassenen oververtegenwoordigd

Een blijvend aandachtspunt voor VNLOK is de positie van jongvolwassenen. Zij maken slechts 9,4 procent uit van de volwassen bevolking, maar zijn goed voor 22 procent van de actieve accounts. Hun gemiddelde verlies per maand ligt met 42 euro weliswaar lager dan bij oudere spelers, maar het hoge aandeel toont de populariteit van online gokken onder deze groep​.

VNLOK pleit voor blijvende aandacht voor deze doelgroep en roept op om de effecten van nieuwe regels bij jongvolwassenen nauwlettend te monitoren.

Cruks en Loket Kansspel: meer inschrijvingen, meer hulpvragen

Het aantal inschrijvingen in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) is gestegen naar 87.345 begin 2025. De meeste inschrijvingen zijn recent en kortlopend. Ook Loket Kansspel zag het aantal hulpgesprekken verdubbelen naar ruim 1.200 in het laatste kwartaal van 2024​.

VNLOK onderstreept het belang van goede voorlichting over Cruks en Loket Kansspel. Ook pleit VNLOK voor het verlengen van verplichte inschrijfperiodes bij Cruks.