De gereguleerde kansspelsector (vertegenwoordigd door brancheorganisaties NOGA, VAN Kansspelen en VNLOK) reageert met grote zorg op het kabinetsvoornemen om de kansspelbelasting te verhogen van 30,5% naar 34,2% in 2025, naar uiteindelijk 37,8% in 2026. Gelet op de gefaseerde invoering toont het kabinet enige erkenning voor de risico’s op averechtse effecten voor de doelstellingen van het kansspelbeleid en de schatkist, maar neemt de zorgen over het voortbestaan van het gereguleerde kansspelaanbod niet weg. Dit onderstreept de noodzaak om de effecten van de kansspelbelasting, in samenhang met andere aangekondigde beleidswijzigingen, lopende evaluaties en eerdere parlementaire besluiten meer fundamenteel en zorgvuldiger in kaart te brengen.
Alle feiten en cijfers wijzen erop dat de belastingverhoging zal leiden tot een verdere kaalslag van het gereguleerde aanbod. Belastinginkomsten zullen daardoor dalen. Tegelijk valt een toename van illegaal en daarmee risicovoller gokken te verwachten. Dit gaat ten koste van de algemene beleidsdoelstellingen van het Nederlands kansspelbeleid, die juist toezien op consumentenbescherming en het voorkomen van fraude, criminaliteit en kansspelverslaving. Als dit wordt losgelaten zullen maatschappelijke kosten stijgen en dus extra financiële tegenvallers betekenen.
De leden van NOGA, VAN Kansspelen en VNLOK roepen het kabinet op om de gevolgen voor zowel het kansspelbeleid als de schatkist nauwgezet te monitoren en hierover met betrokken partijen in gesprek te gaan. Hierbij zullen het maatschappelijk belang van het veilig en gereguleerd kansspelaanbod enerzijds en de inkomsten voor de staatskas anderzijds zich evenwichtig tot elkaar moeten verhouden. Voor deze doelen is het van essentieel belang dat een goede exploitatie van legaal aanbod mogelijk blijft en juist dit komt door de voorgenomen belastingverhoging ernstig verder onder druk te staan.