Het aantal mensen dat hulp zocht voor een gokverslaving, daalde in 2021 met 10%. Ook in 2022 daalde het aantal mensen dat zich meldde met een gokverslaving. Dit blijkt uit de ‘Tussenrapportage kerncijfers verslavingszorg 2016-2021’ van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS). 

Helma Lodders (voorzitter VNLOK): ‘Dat ook in 2021 en 2022 het aantal mensen dat hulp zocht voor een gokverslaving daalt, is hoopgevend voor de toekomst. Het is ook een opsteker voor de medewerkers van onze leden. Zij zetten zich dagelijks in om mensen te laten genieten van het spel, maar ook om te voorkomen dat mensen in de problemen komen door online kansspelen. Deze cijfers zijn een eerste signaal dat ze op de goede weg zijn. De uitdaging voor overheid, zorginstellingen en aanbieders van online kansspelen is om deze dalende trend ook de komende jaren vast te houden. Met name het aantal mannelijke probleemspelers van rond de 25 jaar moet omlaag. Goed samenwerken op basis van feiten, cijfers en onderzoek is dan essentieel.’

Om het aantal probleemspelers steeds verder omlaag te krijgen, informeren de leden van de VNLOK, spelers over de risico’s van online kansspelen en wijzen hen op de mogelijkheden die er zijn om hulp te zoeken. Ook monitoren zij speelgedrag, geven spelers een risicoprofiel en grijpen in bij problematisch gedrag. Hiervoor gebruiken ze interventies die steeds verder gaan, afhankelijk van het risico dat de speler loopt. Dit eindigt mogelijk in een (on)vrijwillige Cruks-inschrijving waardoor betrokkene bij geen enkele legale kansspelaanbieder meer terecht kan.